قلب تاریخی اصفهان را زنده نگهداریم
مسجد جامع، قديمیترين بنای شهر تاريخی اصفهان است که در طول زمان به دلایل مختلف آسيبهای فراوانی ديده و دوباره بازسازی و مرمت شده است. بنایی که در طول 12 ...
مسجد جامع، قديمیترين بنای شهر تاريخی اصفهان است که در طول زمان به دلایل مختلف آسيبهای فراوانی ديده و دوباره بازسازی و مرمت شده است. بنایی که در طول 12 قرن به موزه هنر ایران و یکی از افتخارات معماری این سرزمین بدل شده است.
مسجدجامع اصفهان 15 ديماه 1310 به شماره 95 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيد و 10 تيرماه امسال نیز در فهرست ميراث جهاني يونسكو ثبت شد.
نکات تاریخی بسیاری در مسجد جامع اصفهان نهفته است
یک کارشناس ارشد میراث فرهنگی گفت: مسجد جامع اصفهان، مجموعهای از هنر و معماری ایرانی اسلامی است که شایسته ثبت جهانی شدن بود.
“سید مرتضی فرشته نژاد” در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری داشجویان ایران(ایسنا)، منطقه اصفهان، با اشاره به اینکه تاکنون مطالعات زیادی روی این بنای ارزشمند انجام شده است، اظهار کرد: این مطالعات کامل و جامع نیست و بسیاری از نکات تاریخی در مورد گذشته این بنا هنوز نهفته مانده است.
وی با بیان اینکه حریم مسجد جامع باید حفظ شود چرا که حفظ نشدن حریم این مجموعه از ارزشهای آن میکاهد، افزود: مسجد جامع، قلب شهر تاریخی اصفهان قبل از دوران صفویه بوده است و بافت تاریخی حریم آن باید با شیوههای علمی مرمت شود.
این متخصص مرمت ادامه داد: مرمت، علمی جهانی و شناخته شده است که اگر به اصول آن پایبند نباشیم ارزش بناهای تاریخی از بین خواهد رفت.
فرشته نژاد با بیان اینکه مرمت مسجد جامع اصفهان نیاز به یک گروه با تجربه دارد، تصریح کرد: در مرمت این بنای تاریخی جایی برای افراد بیتجربه وجود ندارد و افرادی باید مرمت این بنا را برعهده بگیرند که داری تجربیات ارزشمند هستند.
تنها به ثبت جهانی آثار تاریخی قانع نباشیم
یک باستان شناس معتقد است: ثبت جهانی شدن، یک نکته مثبت برای شناساندن آثار تاریخی کشور به جهان است، اما نباید تنها به ثبت آثار تاریخی در فهرست آثار تاریخی جهان قانع بود.
“علیرضا جعفری زند” در گفتوگو با خبرنگار ایسناي منطقه اصفهان با اشاره به اینکه ثبت جهانی آثار تاریخی کشور مسؤولیت ما را در قبال آنها چندین برابر میکند، اظهار کرد: متاسفانه ما پس از ثبت جهانی، آثار آنها را رها میکنیم در حالی که با ثبت جهانی آثار تاریخی، زیر ذره بین کارشناسان آثار تاریخی دنیا قرار میگیریم.
وی تصریح کرد: مسجد جامع، گوهرگران بهای معماری ایران است چراکه 1400 سال معماری اسلامی را در خود نگه داشته و مانند یک موزه بسیار ارزشمند معماری است.
این باستان شناس با اشاره به اینکه توجه به مرمت و حفظ حریم این بنای تاریخی بسیار با اهمیت است، اظهار امیدواری کرد، با ثبت مسجد جامع در لیست آثار تاریخی، حساسیتها و رسیدگی نسبت به این مسجد بیشتر شود.
جعفری زند با بیان اینکه مسجد جامع به دلیل تاریخی بودن نیاز به توجه ویژه دارد، ادامه داد: متاسفانه در سالهای گذشته به این بنای تاریخی بیتوجهی شده است و مرمت آن نیاز به کارشناسی و آسیبشناسی دارد.
وی با بیان اینکه مسجد جامع فرسوده است و نیاز به یک بازنگری و مطالعه دقیق و کارشناسانه برای مرمت دارد، اضافه کرد: در سالهای اخیر دیوارهایی به بنای مسجد، اضافه و شبستانهای آن بسته شده است، این موارد باید با دقت حذف شود چراکه چهره اصلی مسجد جامع به وسیله این دیوارها مخدوش شده است.
مرمت آثار تاریخی به افراد با تجربه سپرده شود
یک معمار آثار تاریخی گفت: باید از آثار تاریخی هم چون مسجد جامع اصفهان حمایت و برای حفظ و مرمت آنها تلاش شود.
“بهرام اولیکی” با اشاره به اینکه مرمت و حفظ آثار تاریخی باید به افراد با تجربه سپرده شود، اظهار کرد: مرمتهای مطلوبی در مسجد جامع اصفهان صورت گرفته که به ثبت آن در فهرست میراث جهانی یونسکو کمک کرده است.
وی با بیان اینکه خوشبختانه مسؤولان در سالهای اخیر توجه بیشتری به آثار تاریخی نشان دادهاند، افزود: مردم باید از روشهای مرمت و نگهداری بناهای تاریخی آگاه شوند تا این بناها بتوانند پا برجا باقی بمانند.
این معمار آثار تاریخی افزود: بخشهایی که در دورانهای مختلف به اصل بنای مسجد جامع الحاق شده است باید مشخص شود تا گردشگران با سیر تاریخی این بنا آشنا شوند.
برای حفظ حریم مسجد جامع باید به مالکان تسهیلات ارایه شود
یک عضو شورای شهر اصفهان گفت: با توجه به جایگاه مسجد جامع اصفهان شرایط حفظ، نگهداری، مرمت و شناسایی آن باید فراهم شود.
“علیرضا نصراصفهانی” در گفتوگو با خبرنگار ایسناي منطقه اصفهان، اظهار کرد: حفظ بافت فرسوده اطراف مسجد جامع اصفهان به عنوان یک بافت قدیمی نیاز به ارایه تسهیلات و ایجاد انگیزه برای مالکین آن منطقه دارد.
وی با اشاره به اینکه زندگی در بافت فرسوده اطراف مسجد جامع به دلیل گذرهای تنگ و عدم امکان تردد وسایل نقلیه، دشوار است، افزود: برای حفظ حریم مسجد جامع باید تسهیلاتی برای مالکین ایجاد شود تا به مرمت و استفاده مجدد از این بناها اقدام کنند.
وی اضافه کرد: در سایر قسمتهای این منطقه که با بنای مسجد جامع فاصله دارد تخریب و باسازی باید با رعایت اصول شهرسازی در بافت تاریخی و محدودیت ارتفاعات انجام شود تا مشکلی برای منظر مسجد جامع ایجاد نکند.
این عضو شورای اسلامی اصفهان با اشاره به اینکه باید زمینه ورود مردم به بافتهای تاریخی فراهم شود، بيان کرد: این محلها باید به موزه و یا سفره خانه تبدیل شود چرا که عدم بازدید از آثار تاریخی علاوه بر افزایش ضریب تخریب موجب کاهش ارزش بنا میشود.
گزارش از “صنم فارسي مدان”، خبرنگار ايسناي منطقه اصفهان