بیمهری به باغهای ایرانی/ نیمی از باغ دولتآباد در حال تخریب است
مردم کویر سالیان نه چندان دور در رنگ آمیزی باغها پناه میگرفتند، عصرهای تابستان اتاقهای سه دری و پنج دری به نسیم خنک، باغچه و حوض باز میشد و صحنههای ...
مردم کویر سالیان نه چندان دور در رنگ آمیزی باغها پناه میگرفتند، عصرهای تابستان اتاقهای سه دری و پنج دری به نسیم خنک، باغچه و حوض باز میشد و صحنههای ماندگار و دل انگیزی برای ساکنین کویر به همراه داشت. در گذشته که امکانات سرمایشی و گرمایشی به شکل امروزی وجود نداشت باغها در شهرهایی کویری نظیر یزد به اوج بلوغ و معماری رسیدند و برای مردم آسایش و آرامش به ارمغان آوردند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه يزد، آب، حوض، فواره، سنگ فرش، باغچهها با گل و سبزه به زیبایی در باغها نقاشی شدند و با رنگ آمیزی بینظیری هر بینندهای را محصور کردند اما باغهای ایرانی در سالهای اخیر مورد بیمهری قرار گرفتند و بخش بسیاری از آنان به بهانههائی نظیر توسعه شهری و خیابان کشی تخریب شده و از آنان تنها یک نام یا بخش اندکی باقی مانده است.
باغ مرشد یزد که اکنون تنها از آن یک نام و چند درخت باقی مانده نمونهای از چندین باغی است که در یزد به دست فراموشی سپرده شده است.
اصغر نبیل از کارشناسان جهانگردی و فعال در عرصه میراث فرهنگی، احیای باغهای ایرانی را هدف اصلی برنامههای خود بیان میکند و از بهره برداری باغ نمیر(صدري) تفت با 99 فواره در آیندهای نزدیک خبر میدهد.
وی معتقد است باغها، خانهها و کاروانسراهاي تاریخی باید کاربریهای اقتصادی پیدا کنند تا از تخریب محفوظ باشند.
نبیل خاطرنشان کرد: غفلت از این موضوع اماکن تاریخی را به محلی برای تجمع معتادان یا نگهداری حیوانات تبدیل کرده است.
مدیر عامل شرکت مشیر با بیان اینکه «این شرکت در سال 80 با هدف احیای باغهای ایرانی به ثبت رسیده است» گفت: باغهای ایرانی از جاذبههای کشورمان از جمله یزد به شمار میرود که به دلیل بی توجهی برخی از آنان تخریب شده است و باید برای حفظ آنان چارهای اندیشید.
وی با بیان اینکه «در سال ابتدایی تاسیس این شرکت، احیای باغ مشیرالممالک در دستور کار قرار گرفت و این باغ به هتل تبدیل شد» افزود: وسعت باغ مشیرالممالک 26 هزار متر بوده است که 12 هزار متر آن تخریب و به خانه تبدیل شده و ما تنها توانستیم بخش از آن را حفظ، احیا و به هتل تبدیل کنیم.
نبیل با اشاره به اینکه «باغ مشیرالممالک به عنوان نخستين هتل باغ ایرانی در کشور به ثبت رسیده است» تصریح کرد: بازیابی امکانات پیشین این باغ منحصر به فرد ایرانی نظیر حمام و باغچه از برنامههای آینده شرکت است.
باغ صدری تفت احیا میشود
وی با اشاره به اینکه «باغ صدری تفت را از صندوق احیای میراث فرهنگی طولانی مدت اجاره کردهایم» اظهار كرد: این باغ منحصر به فرد ایرانی تا اواسط تابستان سال جاری افتتاح میشود.
نبیل با اشاره به ویژگیهای منحصر به فرد این باغ ایرانی، خاطرنشان کرد: ساختمان زمستانی و تابستانی این باغ و حوض بی نظیر آن با 99 فواره احیا، بازسازی و محوطه سازی شده و آماده افتتاح است.
باغ صدري تفت
این کارشناس جهانگردی با اشاره به نمونههای این باغ در سایر استانها نظیر باغ فین کاشان، بیان کرد: باغ صدری میتواند برای یزد و تفت جاذبه توریستی و گردشگری مناسبی فراهم کند.
بر اساس اين گزارش عمارت و صدری تفت با مساحت تقریبی 12 هزار متر مربع در جنوب شرقی شهر تفت با 99 فواره و اتاقهای سه دری با تزئینات زیبا در نوع خود منحصر به فرد است، این باغ به شماره 2898 در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت ملی رسیده است.
نیمی از باغ دولت آباد در حال تخریب است
وی به باغ دولتآباد اشاره کرد و افزود: باغ دولتآباد به ثبت جهانی رسیده است از این رو با همکاری یونسکو برای این باغ طرح مصوب تهیه شده است.
نبیل ادامه داد: کاوشهای جدید، نصب تجهیزات جنبی و ایجاد مواردی نظیر باغ گل و گیاه و باغ پرندگان از جمله مشخصات طرح مصوب باغ دولت آباد است.
وی با اشاره به مشکلات پیش رو در احیای باغ دولتآباد، خاطرنشان کرد: بخشی از این باغ در اختیار شهرداری قرار دارد که در حال نابودی است، افراد مختلف با ورود به این بخش اقدام به نوشتن بر روی دیوارها و تخریب باغ میکنند.
نبیل با بیان اینکه «وسعت باغ در اختیار شهرداری 25 هزار متر و به میزان نیمی از کل مساحت باغ است» تصریح کرد: متولی باغ دولتآباد در حال رایزنی با شهرداری است تا این بخش نیز به باغ متصل شود و این باغ با اجرای طرح مصوب به مجموعهای ممتاز در کشور تبدیل شود.
وی گام نخست در طرح مصوب باغ دولتآباد را جلوگیری از تخریب ساختمانهای خشت و گلی آن دانست و افزود: متاسفانه این بخش رها شده و به باغ صدماتی وارد کرده است که باید هر چه زودتر این روند متوقف شود.
نبیل افزود: فضای سبز باغ دولت آباد از بین رفته است که در طرح احیای آن فضای سبز و گونههای مختلف گیاهی تعریف شده است.
مدیر عامل شرکت مشیر کشت و زرع، ساخت و ساز و خیابان کشی را از دیگر بخش های مصوب در طرح احیای باغ دولت آباد ذکر کرد.