خانه » شهر من » اقتصاد » بایدها و نبایدهای استفاده از آب های معدنی از زبان دبیر انجمن تولیدکنندگان آبهای معدنی و آشامیدنی ایران

بایدها و نبایدهای استفاده از آب های معدنی از زبان دبیر انجمن تولیدکنندگان آبهای معدنی و آشامیدنی ایران

پس از هوا، ضروری ترین عنصری که انسان برای ادامه حیات به آن احتیاج دارد،آب است ؛عنصری که از دیر باز تاکنون دسترسی به نوع پاک و سالم آن جزو ...

پس از هوا، ضروری ترین عنصری که انسان برای ادامه حیات به آن احتیاج دارد،آب است ؛عنصری که از دیر باز تاکنون دسترسی به نوع پاک و سالم آن جزو مهمترین دغدغه بشر بوده است .
آب تقریبا دو سوم از وزن بدن انسان را تشکیل می دهد و اصلی ترین عنصر در سلول انسان است و بیشترین میزان آب مورد نیاز بدنش را از طریق خوردن وآشامیدن تامین می کند.
همان طور که ذکر شد انسان برای ادامه حیات به آب معدنی و آب شرب نیاز دارد و این ماده مهم جزو نیازهای اساسی و روزمره انسان هاست.
اهمیت این ماده آنچنان است که هر فرد با توجه به شرایط آب و هوایی و همچنین سن و وضعیت سلامت روزانه به یک تا ۲ لیتر آب نیاز دارد این در حالی است که منشا حدود80درصد از بیماریهای انسان دسترسی نداشتن به آب سالم است .
بر اساس آمارهای موجود 75درصد از جمعیت کشورهای جهان سوم از وجود آب برای مصارف بهداشتی محرومند و با توجه به خشکسالی در سال های اخیر می توان گفت این تصور نادرست که آب سالم به هر میزان که مورد نیاز باشد به وفور در دسترس است دیگر سپری شده است واقعیت آن است که آب سالم و گوارا کمیاب و گرانبهاست.
آب و شکل گیری تمدن ها
آب این ماده حیاتی و با اهمیت در دنیا نقش بسیار مهمی را درشکل گیری تمدنها و استمرار آنها داشته است به طوری که مرور بر سوابق تمدنهایی که در طول تاریخ شکل گرفته اند و شکوفا شده اند،نشان دهنده این واقعیت است که وجود آب و امکان دسترسی به آن یکی از کلیدی ترین عوامل فراگیری و استمرار آنها بوده است .
در چند سال گذشته افزایش تقاضا برای آب موجب اوجگیری رقابت بین مصرف کنندگان شده و این وضعیت سبب شده تا انسان برای تامین آب شرب به استفاده از آب معدنی روی آوردند و با توجه به استقبال فراوان سعی شد تا با ایجاد تاسیسات گوناگون ذخیره و توزیع آب شرایط طبیعی را به منظور تامین نیازهای خود تغییر دهد .
پیمان فروهر، دبیر انجمن تولیدکنندگان آبهای معدنی و آشامیدنی ایران در تعریف آب معدنی می گوید: آب معدنی محصول بسته بندی شده آب گوارا و قابل شربی است با ویژگیهای فیزیکی ،شیمیایی و میکرو بیولوژی و ارگانو لپیتیکی تعریف شده که به طور مستقیم از چشمه و یا نقاط حفر شده از طبقات زیر زمینی به دست می آید و دارای خواص بهداشتی و درمانی است و در معرض هیچگونه پالایش خارج از استانداردهای مربوط قرار نگیرد و در محل چشمه و یا منابع آبی مربوطه در شرایط خاص بهداشتی بسته بندی می شود.
وی درباره انواع آب معدنی بیان می کند: آب های معدنی را می توان به موارد زیر تقسیم بندی کرد؛
– آب معدنی گازدار :
آبی است که پس از تصفیه های لازم و بسته بندی مقدار گاز آن برابر با مقدار گازی است که آب در مظهر چشمه دارد .
– آب معدنی بدون گاز :
آب معدنی است که پس از تصفیه و بسته بندی فاقد گاز کربنیک مازاد بر مقدار لازم جهت نگهداری املاح بی کربنات موجود و یا گازهای دیگر باشد .
– آب معدنی گازدار شده :
آب معدنی است که پس از تصفیه های لازم از منبع دیگری گازکربنیک به آن اضافه شود .
وی در تعریف و منشا آبهای معدنی توضیح می دهد: آبهای معدنی طبیعی و گازهای معدنی طبیعی ،آبها و گازهایی هستند که از تشکیلات زمین شناسی خارج و دارای خواص درمانی بوده که توسط مجمع علمی پزشکی شناخته و دارای اجازه رسمی دولتی برای بهره برداری هستند.
فروهر در مورد تاریخچه صنعت آب معدنی در ایران تصریح می کند: آنچه که امروزه آنرا به عنوان صنعت بسته بندی آب می نامند و طی آن با استفاده از استحصال و استخراج آب از چشمه ها و سفره های زیر زمینی محصولاتی تحت عنوان آبهای معدنی و یا آشامیدنی بسته بندی شده ارائه می کنند از ابتدای دهه 50 در ایران آغاز شده است .
نخستین کارخانه آب بسته بندی ایران به نام آمولو در سال 1350 با استفاده از آب خروجی از چشمه آب معدنی پرسم واقع در دامنه رشته کوههای البرز تاسیس شد که محصولات خود را در بطریهای شیشه ای به بازار عرضه کرد، وجود املاح در مقادیر بالا از ویژگیهای منحصر بفرد این چشمه بشمار می رفت .
با توجه به اینکه تولیدات کارخانه آب معدنی آمولو در مقیاس و ظرفیت کم بود لذا می توان از شرکت آبهای معدنی دماوند به عنوان نخستین تولید کننده آب معدنی بسته بندی در مقیاس صنعتی و برخوردار از تکنولوژی روز دنیا نام برد که در سال 1356 فعالیت خود را آغاز کرد.
وی ادامه می دهد: به جرات می توان گفت که این شرکت یکی از عوامل اصلی آشنایی مردم کشور با محصولات صنعت بسته بندی آب بود.
وی درباره مهمترین دلیل توصیه انجمن آبهای معدنی و آشامیدنی ایران در خصوص تغییر الگوی مصرف از آب شهری به آب بسته بندی توسط مردم ، می گوید: شاید هریک از ما در دوران زندگی خود حتی برای یکبار حضور چند ساعته و یا چند روزه ای را در مناطق کوهستانی و طبیعت بکر تجربه کرده باشیم و دراین حضور با یکی از اثرات شگفت انگیز آب و هوای چنین مناطقی برعملکرد بدن خود مواجه شده باشیم که همانا تجربه مکرر احساس گرسنگی و یا به عبارتی کوتاه شدن فواصل وعده های غذایی با یکدیگردراین مناطق است و به تعبیری دیگر ، در چنین مناطقی مواجه با افزایش نرخ متابولیسم و یا سوخت و ساز سلولی در بدن خود هستیم.
از آنجا که هر دو عامل آب و هوا (اکسیژن ) از الزامات فرآیند متابولیسم در بدن هستند بنابراین هر قدر این دو عامل از کیفیت مطلوبتری برخوردار شوند،عمل متابولیسم با راندمان بیشتر و در نتیجه سوخت وساز سلولی با سرعت بیشتری انجام می شود و به عبارت دیگر مصرف آبی که پس از عبور از لایه های مختلف زمین حاوی انواع املاح معدنی در مقادیر مقبول و مطلوب شده است و بدون هیچگونه آلاینده ناشی از فعالیتهای انسانی و غیره از میان صخره های کوه جاری شده است عامل موثری در بهبود و افزایش سرعت سوخت و ساز در بدن می شود.
وی می افزاید: مسیر و مراحل طی شده توسط آب در دو حالت متفاوت یعنی ، آب موجود در شبکه توزیع شهری و آب بسته بندی شده در بطری عبارتند از :
* آب شبکه توزیع شهری :
جمع آوری آبهای سطحی از مناطق مختلف و درنهایت تخلیه به رودخانه
نگهداری و ذخیره آب در پشت دیواره سد
انتقال آب به تصفیه خانه از طریق کانالهای روباز و خطوط انتقال سرپوشیده در فواصل طولانی
ورود آب به تصفیه خانه و حذف فیزیکی انواع آشغال و مواد زائد جامد در واحدهای آشغالگیری
افزودن مواد شیمیایی همچون ، کلرور فریک ، سولفات آلوم و آهک به آب
انجام عملیاتی چون ته نشینی ، زلال سازی و صاف سازی آب
افزایش کلر به آب و هدایت به مخازن بتنی و نگهداری آب
انتقال آب به ایستگاه پمپاژ و نهایتاً توزیع آب در شبکه.
این مسوول بیان می کند: این در حالیست که شبکه توزیع شهری و اتصالات وتجهیزات زیر زمینی آن در کلانشهرها از قدمتی 40 تا 50 ساله برخوردارند که این امر به مفهوم انواع فرسودگی ، پوسیدگی و در نهایت نشت آب از شبکه به بیرون است بگونه ای که بر اساس آخرین گزارش مسوولان در وزارت نیرو حدود 30 درصداز آب تصفیه شده به صورت نشت از شبکه توزیع خارج شده و به هدر می رود ، از طرفی در صورت بروز فشار منفی در شبکه بدلیل قطع جریان آب ناشی از خرابیها و یا صدمات احتمالی ، شانس ورود انواع آلاینده به جریان آب در شبکه افزایش خواهد داشت . وی در مورد آب بسته بندی بیان می کند :آب بسته بندی به دو صورت قابل تهیه است؛
برداشت یا استحصال آب از چشمه یا چاه و انتقال به کارخانه .
تصفیه آب و هدایت آن بدرون بطری در کوتاهترین زمان ممکن .
بدون شک بررسی این موارد مقایسه ای ساده خود گویای مزیت برجسته و شاخص آبهای بسته بندی نسبت به آب موجود در شبکه توزیع شهری بوده که عبارتست از حفظ کیفیت ذاتی آب خارج شده از اعماق زمین و عدم تماس آن با محیط بیرون و یا با انواع مواد شیمیایی و در نتیجه اثر مطلوب آن در فرآیندهای حیاتی بدن انسان .
وی خاطر نشان می کند: انجمن آبهای معدنی و آشامیدنی ایران هرگز سلامت آب شبکه شهری را نفی نکرده و همواره بر تلاش مدیران و پرسنل زحمتکش وزارت نیرو در راستا با تامین آب سالم برای شهروندان تاکید ورزیده است ، آنچه که انجمن از آن به عنوان علت اصلی تلاش در جهت افزایش فرهنگ مصرف آب بسته بندی یاد می کند دسترسی مصرف کنندگان به آبی بکر و بدور از هرگونه تماس با مواد شیمیایی و با حفظ کیفیت ذاتی آب سفره های زیر زمینی و همچنین برخوردار از طعمی گوارا است.
وی در پاسخ به این سووال که آیا مصرف آبهای بسته بندی تهدیدیست برای قلب انسان ،می گوید: خیر، خوشبختانه مطالعات سالهای اخیر در دانشگاههای مختلف جهان نشانگر نقش حیاتی و مهم پارامترهایی چون کلسیم و منیزیم در عملکرد قلب انسان است و کمبود این دو پارامتر در آب آشامیدنی می تواند منجر به بروز بیماری قلبی تحت عنوان Ischemic Heart Disease شود ، به گونه ای که تحقیقات نشانگر آنند که در برخی مناطق با رژیم دریافت آب سبک ، 85درصد از مردم دچار عارضه قلبی هستند.
یکی از مهمترین سووالاتی که مردم با آن مواجه هستند این است که آیا آبهای بسته بندی دارای تاریخ مصرف هستند، این مسوول در این باره بیان می کند: اگرچه تاریخ مصرف چاپ شده بر روی محصولات مذکور یکسال از زمان تولید است اما بطور معمول در خصوص زمان مصرف محصولات صنعت بسته بندی آب محدوده زمانی مشخصی که تابع استاندارد خاصی باشد ،وجود ندارد و ذکر این نکته ضروریست که در صورت استفاده از مواد اولیه منطبق با استانداردهای صنایع غذایی و با کیفیت مطلوب ، می توان آبهای بسته بندی را در صورت نگهداری در شرایط مناسب تا مدت بیش از یکسال مشروط به حفظ پلمب درب نگهداری و مصرف کرد .
وی خطاب به مصرف کنندگان توصیه می کند: بطور کلی توصیه می شود که آبهای بسته بندی در محیطی خشک ، خنک و بدور از هرگونه آلودگی و دور از تابش مستقیم نور آفتاب و یخ زدگی نگهداری شود و همواره به مصرف محتوی بطری در مدت کوتاه پس از باز کردن درب توصیه می شود که این امر بدلیل پیشگیری از آلودگی آب بدلیل در معرض قرار گرفتن با آلودگیهای محیطی است.
وی تاکید می کند: وجود علامت استاندارد و علامت پروانه ساخت اداره نظارت و شماره های مربوطه از اهمیت بسزایی در هنگام خرید محصولات برخوردار است همچنین وجود مشخصات کامل تولید کننده بر روی لیبل نیز از موارد قابل توجه در هنگام خرید محصولات هستند. علاوه بر این توجه به وضعیت پلمب درب ، شفافیت آب درون بطری و آنالیز ترکیبات و توصیه های احتمالی موجود بر لیبل از موارد مهم در هنگام خرید محصولات است.
گزارش از اکرم عادلخانی

شنبه ۵ بهمن ۱۳۹۲
بازدیدها 2,607
دیدگاه ها . نظر
کد خبر 32313

ارسال نظر:

تصویر کپچا
*

عضویت در خبرنامهء خبر شهری