مصایب یک اتفاق خوب
مدتهای زیادی است که جذب گردشگر و به دست آوردن درآمدهای زیاد از این صنعت مغفول مانده در کشور، در صدر برنامه متولیان شهری و کشوری قرار گرفته است، در ...
مدتهای زیادی است که جذب گردشگر و به دست آوردن درآمدهای زیاد از این صنعت مغفول مانده در کشور، در صدر برنامه متولیان شهری و کشوری قرار گرفته است، در این بین ،همه تلاش میکنند به هر نحوی شده گردشگران داخلی و خارجی را به تماشای آثار تاریخی و طبیعی کشور دعوت کنند، تا اینجا مشکلی نیست مشکل از زمانی آغاز میشود که به دلیل نبود مراقبتهای جدی، حضور گردشگر به آثار باستانی و تاریخی که بوی گذر زمان و کهنگی گرفته و آسیبپذیرتر از محیط زیست، هستند ،لطمه بزند.
به گزارش ایسنا، روزنامه حمایت در ادامه مینویسد: یک راهنمای گردشگری، ارائه آموزش برای حفاظت از آثار تاریخی و طبیعی به گردشگران را از راههای مهم برای جلوگیری از تخریب آثار گردشگری کشور میداند. «علی محمدی» بر این باور است که رسانهها و خانوادهها جزو ارکان مهم برای حفاظت از آثار تاریخی کشور هستند. آثاری که باید بمانند تا درآمد گردشگری نیز به ایران سرازیر شود. به گفته وی طبق اعلام ستاد تسهیلات سفرهای کشور، در ایام نوروز 28 میلیون نفر از موزه ها و مکا ن های تاریخی دیدن کردند که در صورت آگاه نبودن این افراد، به طور حتم خسارات جبران ناپذیری به این مکانها وارد میشود.
دنیایی اثر بدون مراقب!
ایران جزو کشورهای کهن و غنی از آثار باستانی، تاریخی و طبیعی است. وجود آثار متعدد تاریخی در کوچکترین شهرهای کشور دلیل بر اثبات این ادعاست. به اعتقاد کارشناس گردشگری، بهترین راه معرفی فرهنگ غنی این سرزمین به دیگران، جذب گردشگر خارجی است، البته ناگفته نماند که صنعت گردشگری در دنیای امروز یکی از ارکان توسعه اقتصادی کشورها نیز محسوب میشود و این موضوع مورد استقبال دولتهای مختلف قرار گرفته است.
با توجه به اینکه کشور ما شاخص های زیادی برای جذب گردشگر دارد اما در این باره هنوز ضعفهای زیادی وجود دارد. براساس آمار مجمع جهانی اقتصاد، ایران در میان 139 کشور جها ن در حوزه گردشگری رتبه 114 را از آن خود کرده است. این درحالی است که در کشور ما علاوه بر آثار باستانی به قدمت آثار موجود در مصر باستان، طبیعت بکر مدیترانهای نیز وجود دارد. محمدی می گوید: شاید خیلیها برای آمدن گردشگر به ایران تلاش کنند اما من خوشحالم که هنوز این امر به اندازهای که باید محقق نشده است. زیرا حضور گردشگر بیشتر در ایران به معنای بازدید بیشتر از آثار باستانی، و تخریب بیشتر این اماکن است.
وی ادامه می دهد: مثلا پرسپولیس را در نظر بگیرید. سالی دهها هزار نفر از این آثار باستانی دیدن میکنند و به دلیل این که ستونهای این بنای بی نظیر در محفظه های مخصوص قرار ندارد هر گردشگری به راحتی پا روی این آثارمی گذارد و با دست گذاشتن روی این دیوارها، عکس یادگاری می گیرد. به عبارتی سالانه
دهها هزار بار ضربه دست به این دیوارهای قدیمی وارد میزند و به طور حتم خسارتهای زیادی به آن وارد میآورد.
آموزش را از کودکان آغاز کنیم
همه ما از زمان تولد تاکنون برای اجرای هر کاری آموزشهایی را فراگرفتهایم، بنابراین برای حفظ آثار تاریخی و طبیعی که راهی برای جذب گردشگر به شمار میرود مهمترین قدم ارائه آموزش است. البته باید قبل از هر چیز اهمیت این آثار برای افراد مشخص شود تا راههای حفظ آن را بیاموزند.
«عرفان فکری» راهنمای گردشگری در گفتوگو با «حمایت»، مهمترین عامل حفظ آثار گردشگری را عامل انسانی میداند که باید برای آنان فرهنگسازی کرد. شاید با شنیدن اسم آموزش همه نگاهها به سمت وزارت آموزش و پرورش و کتابهای درسی خیره شود اما به عقیده فکری، به جز نهادهای آموزشی، خانوادهها و رسانهها نیز در این عرصه میتوانند نقش مهمی ایفا کنند، اگر رسانه ملی با نشان دادن جاذبههای گردشگری مردم را برای دیدن این مکانها از نزدیک، ترغیب کند اهمیت حفظ آثار بیشتر جای خود را باز میکند. وی تاکید می کند: حضور گردشگران در مکانهای دیدنی باید منجر به آگاهسازی و افزایش اطلاعات مخاطبان باشد.
مردم را به مسافرت ترغیب کنید
به عقیده فکری، بعد از فرهنگسازی برای حفظ جاذبههای طبیعی و تاریخی، باید مردم را به مسافرت ترغیب کنیم به عبارتی بعد از آموزش است که هر چه افراد، بیشتر به سفر بروند اهمیت حفاظت از آثار گردشگری را بیشتر درک می کنند. ساخت بازیهای رایانهای یکی دیگر از آموزشهاست که مسئولان میتوانند آن را اجرا کنند. با وجود آثار زیاد تاریخی و طبیعی در کشور هنوز اطلاعی از چگونگی حفاظت از آنها را نداریم. تا جایی که در خبرها آمده است که «میل نادری» بزرگترین اثر تاریخی شهرستان فهرج بر اثر وقوع سیل آسیب جدی دید. این بنای تاریخی دردوران سلجوقیان ساخته شده است.این خبر تاسف بار نشان میدهد که اگر مسئولان ذی ربط از قبل پیش بینی وقوع چنین اتفاقاتی را می کردند باید تدابیری اتخاذ می کردند تا چنین اتفاقاتی رخ ندهد. البته تدوین برنامهای جامع برای حفاظت از آثار ملی از سوی مسئولان بسیار مهم و ضروری است که مسئولان باید به آن توجه کنند در این باره باید از کارشناسان این عرصه کمک گرفت و با استفاده از علم و تجربههای آنان راههایی برای جلوگیری از آثار گردشگری را به کار گرفت.