خانه » سلامت » زنجبیل،دارویی برای تهوع

زنجبیل،دارویی برای تهوع

زنجبیل در عطاری های قرون وسطی جایگاه خاصی داشت و از آن برای درمان تهوع و نفخ استفاده می شد. به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مرکز زنجان،زنجبیل یا زنجفیل گیاهی است ...

زنجبیل در عطاری های قرون وسطی جایگاه خاصی داشت و از آن برای درمان تهوع و نفخ استفاده می شد.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مرکز زنجان،زنجبیل یا زنجفیل گیاهی است با نام علمی ZINGIBER OFFICINALE که به نام عمومی GINGER در دنیا مشهور است از نام های دیگر آن می توان به جربیل و زنزبیل نیز اشاره کرد.

زنجبیل،گیاهی است چند ساله که دارای ریزوم های غده ای است ساقه های گیاه به طور عمودی از ریزوم ها خارج شده و در انتها به گل های زرد و زیبا منتهی می شوند،قسمت مورد استفاده زنجبیل، بیخ آن است که پس از پژمرده شدن گیاه آن را از زمین در می آورند و در تشتی چوبی ریخته  به هم اصطکاک می دهند تا پوست روی آن گرفته شود و بعد مغز چوبی آن را خشک می کنند.

این گیاه بومی هندوستان است ولی در نقاط دیگری از جهان از جمله چین نیز وجود دارد کشت این گیاه در نقاطی مانند جنوب آسیا، آفریقای شمالی، جامائیکا، مکزیک و ژاپن معمول است.

زنجبیل جزء گیاهان دارویی مهم بوده و دارای خواص متعددی از جمله ضد تهوع، مقوی قلب، ضد لخته شدن خون ، ادرارآور،ضد باکتری، آنتی اکسیدان ، ضد سرفه، پایین آورنده ی کلسترول خون، ضد سموم کبدی، ضد التهاب، محرک سیستم ایمنی، کاهش اسپاسم ، ضد نفخ، محرک گردش خون مغزی و محرک هضم غذا می باشد.

از کاربردهای جدید آن می توان پیشگیری از: تهوع و استفراغ، کم اشتهایی ، بی اشتهایی روانی ، اسپاسم روده، برونشیت، مشکلات روماتیسم را نام برد ،در صنعت غذایی هم به عنوان چاشنی استفاده می شود.

در مطالعات آزمایشگاهی مشخص شده است که زنجبیل دارای خاصیت ضد سرطانی نیزمی باشد.

زنجبیل نیروبخش، مقوی معده، بادشکن ،ضد رقت خون ، درمان کننده یرقان ،تقویت کننده حافظه، بازکننده کبد و قاطع بلغم است و رطوبات غلیظی که در روی جدار روده و معده چسبیده باشد، از بین می برد.

در چین از ریشه و ساقه ی زنجبیل به عنوان آفت کش برای دفع شته و هاگ های قارچ ها استفاده می شود.

زنجبیل اگرکهنه باشد و یا به صورت پودر برای مدت طولانی مصرف نشود، کم کم اسانس(رایحه ی) آن کم شده و ارزش دارویی آن کاهش می یابد.

مهم ترین ترکیبات زنجبیل شامل مواد بودار سوزاننده ای است که بیشتر اثرات اصلی آن مربوط به همین مواد است.

یک قاشق غذاخوری زنجبیل تازه(6 گرم) حاوی 5 کالری، یک گرم کربوهیدرات و مقدار بسیار جزئی چربی، پروتئین و فیبر می باشد.

فرآورده های مختلفی از زنجبیل در سراسر جهان موجود است که شامل پودر، محلول الکلی، اسانس و عصاره ی تازه ی زنجبیل است. میزان مصرف آن تا سه گرم در روز بلامانع است. البته این میزان ممکن است به صورت 2 تا 3 نوبت مصرف شود(مثلاً سه نوبت یک گرمی) و یا به عنوان ضد تهوع می توان یک جا از 2 گرم آن استفاده کرد.

موارد منع مصرف

– در کودکان زیر دو سال نباید استفاده شود.

– مصرف زیاد زنجبیل موجب سوزش سردل می شود.

– افرادی که سنگ کلیه دارند، باید قبل از مصرف زنجبیل حتما با پزشک خود مشورت نمایند.

– اگر داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین و آسپیرین مصرف می کنید، زنجبیل نخورید.

– مصرف زیاد زنجبیل ممکن است با داروهای قلبی و دیابت تداخل نماید.

– مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی باید در حد متعادل باشد.

– مصرف زیاد زنجبیل ممکن است باعث اختلالات سیستم عصبی مرکزی گردد.

سه شنبه ۷ آذر ۱۳۹۱
بازدیدها 1,249
دیدگاه ها . نظر
کد خبر 14332
برچسب:


Comments are closed.


عضویت در خبرنامهء خبر شهری