coffee با طعم فرهنگ ایرانی
در با صدای برخورد دو جسم فلزی باز میشود، به نظر میرسد اینجا همه منتظرند، این را میتوان از چشمهایی که در بدو ورود به آدم دوخته میشود و میزهای ...
در با صدای برخورد دو جسم فلزی باز میشود، به نظر میرسد اینجا همه منتظرند، این را میتوان از چشمهایی که در بدو ورود به آدم دوخته میشود و میزهای دو نفره فهمید.
فضای مدرن و آدمهای شیک، کافی شاپ را با نمونه سنتی آن یعنی چایخانه متفاوت کرده است. برخلاف قهوهخانهها که اغلب با توجه به پیشنه سنتی آنها مکانهایی برای گردهمایی مردان بوده، شرایط در کافی شاپها کمی متفاوتتر است، هیچ گونه محدودیت برای ورود افراد وجود ندارد و زن، مرد، پیر یا جوان میتوانند کافی شاپ را برای گذراندن وقت انتخاب کنند.
روابط در کافی شاپها بر خلاف تصورات چندان هم بر خلاف هنجارهای جامعه نیست، اگرچه فضای نیمه تاریک و صدای موسیقی ملایم اینجا را به مکانی دنج برای ملاقات و گپ زدنهای دوستانه تبدیل کرده است اما کافی شاپ مکانی است که میتواند در اشاعه و حتی تولید فرهنگ نیز موثر باشد.
کافیشاپها و باورهای نادرست
محمود رنجبر، رییس صنف قهوهسراهای اصفهان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، منطقه اصفهان، کافی شاپ را مکانی برای صحبت کردن و وقت گذراندن میداند و میگوید: کافی شاپها در تمام دنیا برای جوانان طراحی میشود.
وی معتقد است: کافی شاپها ظرفیت فرهنگی قابل توجهی دارد و در بیشتر کشورهای دنیا از آنها به عنوان مکان فرهنگی یاد میشود، اما متاسفانه باورهای نادرستی از این مکان در میان مسوولان کشور ایجاد شده است، در حالی که پلمپ کافی شاپها تنها باعث بیکار شدن جوانان میشود و بهتر است به جای بستن آنها سعی کنیم بیشترین استفاده فرهنگی را از این مکانها ببریم.
رنجبر میگوید: کافی شاپ محلی است که هنرمندان را دور هم جمع میکند تا کتاب و دست نوشتههایشان را برای یکدیگر بخوانند و البته بسیاری از خانوادهها در سالهای اخیر به فرزندانشان اجازه میدهند تا برای گفتوگوهای پیش از ازدواج از این مکان استفاده کنند تا هزینههای برخی از این قبیل میهمانیها به خانواده تحمیل نشود.
رییس صنف قهوهسراهای اصفهان با اشاره به وجود 40 کافی شاپ با پروانه کسب در سطح شهر اصفهان از راهاندازی سه تا چهار کافی شاپ ویژه بانوان در اصفهان خبر میدهد و تاکید میکند: هماکنون نیز رعایت حجاب اسلامی در کافی شاپها اجباری و مصرف دخانیات ممنوع است.
کافی شاپ، تاثیر فرهنگی زندگی امروز
یاسر رستگار، جامعه شناس معتقد است که کافی شاپ میتواند نقش بسیار مهمی در فرهنگ و جامعه کشور ما ایفا کند چرا که استقبال جوانان، به این مکان یک روح نوگرایی داده است که میتوان محلی برای ایجاد ظرافتهای فرهنگی در جامعه باشد.
به گفته وی، کافی شاپ قسمتی از تاثیرات فرهنگی زندگی پیچیده و پراکنده امروز انسان است که میتواند علاوه بر اشاعه فرهنگ به مکانی برای تولید فرهنگ نیز تبدیل شود.
این جامعه شناس با اشاره به اینکه تاثیرگذاری افراد بر یکدیگر تنها محدود به درون کافی شاپ نمیشود، بلکه برخی رفتارها و فرهنگها در خارج از این مکان ادامه مییابد، میگوید: گفتوگو به عنوان نخستین جریان متداول در یک کافی شاپ یک ابزار بسیار قدرتمند در زندگی روزمره انسان است، به همین دلیل فضای مدرن درون این مکان بر روی ذهن و تصویر سازی ذهنی انسان تاثیرگذار است.
رستگار با بیان اینکه فضای مدرن به هیچ عنوان نباید از کافی شاپها دور شود و ظرفیتهای فرهنگی باید متناسب با این فضا ایجاد شود، تصریح میکند: کافی شاپ علاوه بر اینکه مکانی برای گفتوگو است، امور فرهنگی مانند نمایش نامه خوانیها و شعر خوانیها آن را به محیطی برای تبادل اطلاعات و اتفاقات فرهنگی نیز تبدیل کرده است.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه دستورالعملهایی که توسط مسؤولان برای رعایت برخی از قوانین در کافی شاپها اعمال میشود، قابل اجرا نیست، ادامه میدهد: کافی شاپ مکانی است که ایدههای جدید را در خود جای داده و صدور دستورالعملها بدون در نظر گرفتن شرایط فرهنگی حاکم بر این مکان مثل هزاران برنامه دیگر با شکست مواجه خواهد شد و حتی در برخی موارد حتی این برنامه به ضد برنامه تبدیل میشود.